Tegn på aldring hos katten

Å bli eldre er noe som oppleves individuelt, også for katter. Det er samtidig vanlig at katten viser tegn til aldring på cellenivå når den er rundt 7 år, men ingen aldringstegn vil være synlig på kroppen før den er rundt 12. Fra da av får den mindre effektive kroppsfunksjoner, både i immunsystemet og i hjertet. Veterinærer har egne klassifiseringer for kattens alder, og disse er følgende:

  • 7–10 år – eldre
  • 11–14 år – senior
  • 15 og oppover – geriatrisk

For å sette det i perspektiv kan vi si at en 10 år gammel katt har en alder tilsvarende et mennesker på 56 år. Når en katt lever til den er 20, er dette det samme som et menneske på 96. Når en katt begynner å bli gammel blir sansene dens svekket, og appetitten blir dårligere. I tillegg kan den få tannproblemer, som tap av tenner, tannslitasje eller tannkjøttsykdom. En katt med en kombinasjon av slike problemer kan oppleve vekttap.

Med alderen blir kattens ledd mindre fleksible, særlig for katter med benskjørhet. Dette kan føre til at katten får problemer med motorikken, som igjen gjør det vanskelig for den å stelle seg. Immunforsvaret vil også svekkes når katten blir eldre. Dette øker risikoen for sykdom og infeksjon. Fordøyelsen vil også bli påvirket, og særlig det å fordøye proteiner og fett blir vanskeligere. Ofte sover eldre katter mer. Som eier kan du oppleve redusert interaksjon.

Når det en dag er slutt

At katten en dag vil dø fra oss, vil alle eiere oppleve. Det er umåtelig trist når det skjer, men samtidig en naturlig del av livet. Når du først skaffer deg et kjæledyr skal du ikke tenke på at du må ta farvel med den en dag, men heller fokusere på å gi den et så godt liv som mulig i de mange fine årene dere kommer til å ha sammen.