Stell, helse og ernæring

Selv om organisasjoner som Cat Fanciers’ Associtation (CFA) er optimistisk når det kommer til sphynxen og hevder den er lite sårbar for alvorlige sykdommer, betyr ikke det at mindre farlige problemer ikke forekommer. En katt uten pels, som dessuten nesten ikke har hår i det hele tatt, må være ekstra forsiktig i solen. Den skal beskyttes mot solbrenthet, og er en del utsatt for hudproblemer. Dette inkluderer soppinfeksjoner og utslett.

For å forebygge sykdommer bør sphynxen vaksineres, akkurat som andre katter. Den bør også få årlig helsekontroll hos veterinær. Som eier er det viktig at ser til at kattens hud er myk og ren. Det er en myte at sphynxen ikke trenger så mye stell fordi den i så stor grad mangler pels. Derfor bør du bade den hver uke for å få bukt med oljeaktig sekret. For å unngå infeksjoner i øret er det viktig å rengjøre der også.

Alle katter skal ha kjøtt

Når det kommer til mat er alle eksemplarer forskjellige når det kommer til hva de liker og ikke, og som andre katter trenger sphynxen minimum 41 ulike næringsstoffer fra maten de spiser. Her kan det også være verdt å avkrefte myten om at katter kan leve på vegansk eller vegetarisk kosthold – det kan den ikke! Det finnes mange fôringsretningslinjer, og en av dem er at katter skal ha kjøtt. De er tross alt rovdyr.

Særlig en voksende og energisk kattunge skal ha rikelig med næringsstoffer fra kjøtt, og det er viktig med god balanse. Husk også å gi katten rett menge mat for å opprettholde en ideell kroppstilstand, samt ta høyde for individuelle preferanser når det kommer til tørrfôr og våtfôr. Fordelen med å ha en katt uten pels er at det blir lettere å se på den om den får nok med mat.