Kattens domestisering

Det sies at katten ble temmet først for 3 500–10 000 år siden, i hvert fall så langt som katter lar seg temme. De ble brukt til å jage bort mus og rotter fra avlingene i Mesopotamia, og det fort klart at katter kunne være nyttige dyr. Også de gamle egypterne brukte dem til dette formålet. Helt siden katter og mennesker begynte å omgås hverandre, har vi satt stor pris på dem.

Hos egypterne het katten mau, som refererte til den karakteristiske mjaulyden den lager. Egypterne var av den oppfatning at katten, takket være dens evne til å se i mørket, kunne beskytte mennesker både mot mørket og døden. Om vi ikke tror dette lenger, er i alle fall mange av oss enige om at katten kan gi oss bedre livskvalitet. Bare det å ha den ved siden av oss eller på fanget, skaper en følelse av velbehag.

Økt fokus på sikkerhet

I årtusener har vi mennesker hatt katter i hjemmene våre, uten at vi ser på dem som firbeinte leker fordi om. Når katten trives blir den værende, men vantrives den kan den finne på å forflytte seg. Generelt er folk flinke til å ta vare på kattene sine, og med tiden har det kommet strenge regler og retningslinjer for kattehold. Kastrering, ID-merking og stadige veterinærbesøk er blitt svært vanlig, og godt er det.

Tidligere har det forekommet av katter som har blitt funnet påkjørt eller skadet på andre måter, har blitt tatt med til veterinær og avlivet fordi de ikke har vært ID-merket, og dermed har man ikke funnet eier. Det er synd når slikt skjer, men når oppmerksomheten rundt dette økes velger mange å ID-merke kjæledyrene sine. Trenger katten din pass kan det hende at det kreves ID-merking, noe mange er enige om at absolutt er på sin plass.