Generell info om sphynxen

Sphynx-katten er oppkalt etter den legendariske sfinksen i oldtidens Egypt. Dette kongelige mytologiske vesenet med løvekropp og menneskehode har altså gitt denne spesielle katten sitt navn, kanskje grunnet dens elegante natur og grasiøse fremtoning. Ellers har sphynxen slik vi kjenner den i dag lite å gjøre med oldtidens egyptere, selv om de var kjent for å tilbe katter. Sphynxens lekende og noe skøyeraktige lynne står litt i kontrast til utseende dens.

Et vanlig eksemplar av denne katten veier mellom 3,5 og 7 kg og er mellom 43 og 50 cm høy. Forventet levealder er mellom 9 og 15 år. De skålformede øynene, alvelignende ansiktet og store øynene viser tydelig slektskapetet med devon rex. Noen eksemplarer har værhår, som ofte er brukket og skjøre. Halsen er forholdsvis kraftig, bena muskuløse og faste. Kroppen er også muskuløs i tillegg til å være hard og rund. Som kjent har den normalt ikke pels, men det betyr ikke at den er helt hårløs.

Når sphynxen stilles ut

Mønster og hudfarge varierer. Av vanlige mønster finner vi ofte sepia, mink og maske, mens vanlige farger er hvit, svart og skilpaddefarget. Fargene hos denne katten er gjerne en del varmere enn hos katter med pels. Dette er fordi den lyserøde naturlige hudtonen skinner igjennom. Under enkelte lysforhold vil en blålig katt se nærmest lilla ut. Der andre katter viser fargen på pelsen, gjør sphynxen det på huden under en utstilling.

På utstilling er det den naturlige mangelen på hår som er essensiell (bortsett fra det tynne laget av dun). Dersom det viser seg at det har vært hårfjerning involvert, vil katten diskvalifiseres fra utstilling. Selv om sphynxen er noe sjelden skal du ikke se bort ifra at du vil finne eksemplarer av den på en utstilling. Det er ikke rart det er stor begeistring for å stille ut denne katten, grunnet dens iøynefallende utseende.